Tycker du också att det är absurt att det ska kunna vara ekonomiskt fördelaktigt med nedskärningar och åtföljande hög arbetslöshet – som man gjorde i Sverige på 90-talet och som man gör i hela Sydeuropa idag? Det är du inte ensam om. ”Dårhusmässig visdom” kallade Ernst Wigforss det för – men att formulera en annan förståelse tycks svårt idag. Trots att ”ekonomi” i många hundra år har betytt att inom ramen för givna resurser förbättra våra liv, både omedelbart och för framtiden. Inte att åstadkomma prydliga siffror i en godtycklig kolumn, eller låta ett antal börsspekulanters förmögenhet växa.
Men förra året kom det ut några böcker på svenska som hjälper oss att se det på ett mer realistiskt vis:
Erik Reinert: Global ekonomi – en av de roligaste drifterna med neoklassisk religion som har skrivits samtidigt som den lägger fram ett alternativ, ett som bygger på produktion och produktionsförmåga som det avgörande, och som inser att olika verksamheter får olika resultat oberoende av om de är lika ”lönsamma” på kort sikt. Exempelvis att industri alltid slår service och råvaruproduktion inklusive jordbruk eftersom den har stordriftsfördelar vilket de andra inte har.
Ha-Joon Chang: 23 saker de inte vill att du ska veta om kapitalismen – 23 korta kapitel om t.ex. varför såkallad ekonomisk stabilitet gör världen mer ostabil, varför misstänksamhet och kontroller gör människor precis så osamarbetsvilliga som kontrollerna skulle förhindra att de blev, varför ”marknader” ibland kräver övermänsklig intelligens för att fungera, och varför regeringar är minst lika bra som företag att satsa på utvecklingsprojekt.
Mariana Mazzucato: Entreprenörsstaten – en fördjupning av det sistnämnda, belyst genom Apples senaste underverk, en i allo statsskapad produkt.
-o-
Onsdagkvällarna den 8, 15, 22 och 29 mars studerar och diskuterar vi de två förstnämnda böckerna – och kanske lite till om vi så önskar – i en ABF-cirkel arrangerad tillsammans med Gemensam Välfärd. Vi använder också det av bland andra Gemensam Välfärd sponsrade häftet Bygg landet – igen som bredvidläsning.
Tanken är förstås att vi tillsammans ska komma på ett sätt att ta oss ur den allmänna europeiska självsvälten och skapa en politik för framtiden.
Häng på! Detta är garanterat annorlunda och det kommer att ge dig argument i alla politiska diskussioner!
Anmälan sker här – senast den 15 februari.
Gemensam Välfärd
… i Stockholm?
Ja, dessvärre.
I dessa i IT-tidevarv, är det möjligt att ordna studiecirklar via Skype och liknande. Börja med att gå ut med en allmän förfrågan. Det kan ju t.o.m. finnas för fysiska träffar på fler orter. Sedan kan man samla ihop resten på en eller flera Skype-cirklar.
Vad gäller att ta sig ur nyliberalismen, kan dessa cirklar vara grunden för olika aktioner. En viktig är att få till professorstjänster i alla ekonomiska teorier vid alla handelshögskolor och universitet. Enligt Chang finns det 9 teorier/skolor, då nämner ändå inte ekologisk ekonomi/hållbar ekonomi.
1. Rent teoretiskt skulle det gå att ordna studiecirklar via Skype och liknande men då måste man ha både apparaturen och kunskapen att hantera den. Och det har inte jag. Någon annan som ställer upp?
2. Det verkar spännande – jag har aldrig tillsatt någon professor förut, hur gör man?
Men skämt åsido: bara det att det finns en miljö som kan tänka utanför boxen ”ekonomi = bokslut och sifferkolumner” är ett steg framåt. Jag hamnade en kort tid förra året i ett sammanhang som kallade sig medborgarutredningen (tror jag) som ville lansera ett annorlunda perspektiv – men det var samma bokföringslogik där. Bara man fick in lite fler poster i räknenisseriet skulle allt vara bra, antog man.
Men ekonomi handlar ju som sagt om produktion och fördelning och organisering av samhället, inte om bokslut. Lika lite som vård handlar om de redovisningar man måste göra enligt NPM. Eller för att ta ett annat exempel: omställning till fossilfritt handlar inte bara om att beskatta utsläpp utan kanske mer om att bygga upp en struktur, vilket kräver offentliga beslut och politiska val. Jfr Mazzucato.
Så här säger ABF om fråga 1:
”I dagsläget har vi endast fysiska träffar för våra studiecirklar. Däremot ser vi över möjligheterna att framöver digitalisera vårt utbud i större utsträckning men dessvärre är vi inte där ännu. ”