Den socialdemokratiskt färgade Friedrich Ebert-Stiftung i Tyskland har återigen konstaterat att ojämlikheten ökar i EU-länderna.
För perioden 2013-14, den sista det finns statistik för, ökade inkomsten för den fattigaste femtedelen i hela EU med 0,2% från 2013-2014 medan inkomsten för den rikaste ökade 4,3%. Sverige var faktiskt aningen bättre än genomsnittet – 0,6% resp 3,8%. Men de rikare drar ändå ifrån.
Bland de ytterligt få länder där de fattigaste klarade sig bättre än de rikaste var Grekland (-1,7% resp -3,4%), Malta (+8,3% resp +6,5%), Frankrike (+1,8% resp -2,6%) och Danmark (+10,4% resp +7,3%).
Skräckexempel var Tyskland (-9,6% resp +0,7%), och Rumänien (-4,5% resp +4,6% ). Den fattigaste femtedelen i Rumänien tjänar i genomsnitt 6000 kr/mån, det är hälften av vad den fattigaste femtedelen i det näst fattigaste EU-landet Bulgarien tjänar; det är inte konstigt att de kommer hit och tigger.
Slutkapitlet, ”Crisis in social cohesion”, pekar på att det inte räcker att hoppas att export nån annanstans ska lyfta något. En ekonomi så stor som EUs borde kunna skapa sina egna goda cirklar, påpekar man.
Över huvud taget ser den ekonomiska framtiden för EU mörk ut. Tillväxten sjunker, inte minst påhejat av regeringarnas åtstramningspolitik. En del länder försöker desperat att manövrera sig ur denna, men eftersom den finns mer eller mindre inskriven i EU:s konstitution är det väl inte troligt att de lyckas.
Läget är med andra ord utmärkt – för den som kan lägga fram ett attraktivt alternativ. Ett sådant är inte svårt att fundera ut.
Kommentera