Vi tror oss veta varför sydländerna är så fattiga som de är. Det var förstås kolonialismens våld som skapade skillnader där inga stora sådana hade märkts innan. Det var erövring och diskriminerande politik som avindustrialiserade länder som Indien och Kina, dittills framgångsrika ekonomier.
Visst, men det var också och i första hand marknadskrafterna. Strängt taget skulle det inte ha behövts något våld. Frihandel skulle ändå ha slagit ut alla andra länder än de västeuropeiska – som var de enda som hade tillgång till billig energi i form av lätt tillgängligt stenkol i början av 1800-talet.
Det hävdar i alla fall historikern Jeffrey Williamson.
Logiken är att det behövdes ganska lite för att tippa över vad som var lönsamt för respektive lands kapitalister. Den billiga energin i Västeuropa sänkte priset på västeuropeiska industriprodukter och höjde priset på de råvaror de västeuropeiska industrierna behövde. Utomeuropeiska kapitalister flyttade därför över sina investeringar till råvaruproduktion. Och eftersom det finns mycket mindre att vinna på automatisering och stordrift där halkade man obönhörligt efter – alltmer ju längre man höll på.
Några få länder lyckades undvika råvarulockelsen, främst USA och Japan. Japan tack vare att man inte hade så mycket råvaror. Och USA tack vare smart politik: man stängde helt enkelt ute västeuropeiska industriprodukter genom skyhöga tullar. “Frihandel är en bra politik, men vi har inte råd med den”, som president Lincoln formulerade det.
Sen, när USA blivit en ledande industrimakt, bytte man förstås fot. Frihandel är bra för de starka. Särskilt andras frihandel.
För den som inte är ledande industrimakt finns det bara en väg – politisk satsning på industrialisering, oavsett hur kortsiktigt kostsamt det är. Något alla nu rika länder har vetat för egen del.
Och det var för att hindra sådan politiskt motiverad industrialisering hos andra, hos tänkbara konkurrenter, som kolonialismen och våldet behövdes – alltifrån opiumkriget till Irakkriget.
Kolonialism och våld riktades mot stater, inte mot ekonomier
Och vi ska vara medvetna om att länder har avindustrialiserats helt utan att något våld har riktats mot dem. På 1400-talet var Spanien en ledande industrination, med världens bästa stål och världens bästa textilier. På hundra år blev det ett uland for att dess kapitalister tjänade mer på att plundra Sydamerika på silver än på att hålla industrin vid makt.
I dagens outsourcekapitalism kan detta vara ett tänkvärt faktum.
[…] klassiska skolan ser att den ekonomiska världen byggs upp av klasser och teorin om komparativa fördelar ger en del insikter om hur världen fungerar. Men den har inte mycket att säga om produktion och teknikutveckling, och tenderar att tro för […]
[…] är den textilindustri som slogs ut i Indien på 1800-talet av engelsk industri på grund av dennas lägre e…. De högkvalificerade arbetare som blev arbetslösa fick gå över till okvalificerade tjänster […]