[Av Peter Lorentzon] Riskkapitalister gör miljardvinster på välfärden utan att skatta. Predikningar om etik och värdegrund hjälper inte mot det. Nu reagerar även liberaler på det som händer.
I vissa ögonblick träder verkligheten fram, avklarnad. Förlåten dras bort. Så sker vid läsning av Svenska Dagbladet 1 november och 2 november om riskkapitalisters miljardvinster och uteblivna inbetalningar av skatt. Skatteverket har hittills granskat två riskkapitalbolag, IK Investment Partners och Nordic Capital. IK äger bl a Attendo som är ett de största företagen inom äldreomsorgen i Sverige. Nordic Capital bedriver genom Capio AB en omfattande verksamhet inom hälso- och sjukvård och driver bl a St Görans sjukhus i Stockholm.
Fler bolag kommer att granskas. ”Vi har upptäckt så stora och allvarliga skattefel att granskningen kommer att utökas”, menar skattesverket. I artikeln sägs att läsningen av skatteverkets granskning är ”surrealistisk”. Det ena jättebeloppet efter det andra dras fram. Nitton direktörer från Nordic Capital ska enligt Skatteverket betala in 987 miljoner kronor och 15 anställda vid IK ska betala 1,6 miljarder kronor. Totalt drygt 2,6 miljarder eller ”lika mycket som cirka 7 000 normalavlönade tjänstemän tjänar på ett år”. Skatteverket riktar extra hård kritik mot Björn Savén på IK Investment Partners för att han inte betalat en krona i skatt för den undanhållna vinstdelningen. Han upptaxeras med 875 miljoner kronor.
Det är detta som debatten om vinst i välfärden handlar om. Så enkelt är det. Och det är det som vi ska bli upprörda över. Om en spade ska kallas spade ska detta kallas stöld av allmän egendom.
För att möta dessa excesser har Maria Larsson skapat en värdegrund för äldreomsorgen. Och Göran Hägglund kallar nu till samtal för att skapa en ”bred flerpartsöverenskommelse kring en etisk plattform för vård- och omsorgsgivare som får del av offentliga medel”. Men vad bryr sig Björn Savén om etik i vården och den enda värdegrunden för honom är värdestegringen på insatt kapital. Nej, ministrarna borde lära av Jesus som drev månglarna ur templet. Han sökte inte övertyga dem med predikningar om etik och moral. Det biter inte heller på vår tids månglare. De har inte i välfärden att göra.
Allt fler tycker så. En intressant röst är Anna Dahlberg på Expressens ledarredaktion. Under rubriken ”Högerns blinda marknadsdyrkan” skriver hon den 21 oktober att ”Vinstintresset hör inte hemma i skolan över huvud taget. Det som resten av världen har insett är att skolan bedriver myndighetsutövning med uppgift att lära upp nästa generation vuxna. Det är ingen marknadsplats som lämpar sig för riskkapitalbolag och sektskolor. Den fria etableringsrätten bör tas bort och friskolorna hänvisas till bolagsformen med ”särskild vinstutdelningsbegränsning” (kap 32 i aktiebolagslagen). Det möjliggör en vinst som motsvarar statslåneräntan plus en procentenhet på det insatta kapitalet.”
När det gäller vården och barn- och äldreomsorg är hon inte lika kategorisk men även där ska marknaden regleras bl a genom att ersättningssystem och den fria etableringsrätten för vårdcentraler ses över.
Så den liberala fronten är inte entydig. Kritiken mot vinstintressens i välfärden är inte alls bara ett vänsterfenomen.
Och det finns kloka liberaler som går mot läxhjälpsavdraget också:
http://pepprat.wordpress.com/2012/11/25/mer-hjalp-till-de-som-redan-har-ett-uselt-forslag/
Nej alla liberaler är ju tack och lov inte fundamentalister.