[Av Martin Villner] I dessa kristider borde en betydande del av den offentliga sektorns överskott på 760 miljarder kronor användas till långsiktiga investeringar i klimatomställning och offentliga jobb istället för att placera dem på börsen.
Den offentliga sektorn (stat, kommun, landsting) har ett stort överskott på 760 miljarder kronor som placeras i fonder på börsen i stället för att investeras. Denna förmögenhet förväntas växa till hissnande 1.000 miljarder kronor till 2015 enligt regeringens budgetproposition. Förmögenheten beror på att offentliga sektorns tillgångar i form av tex aktier och fonder är större än dess skulder. Överskottet har byggts upp under de tidigare socialdemokratiska regeringarna sedan 90-talet och under den nuvarande borgerliga regeringen.
Motivet har varit att spara till sämre tider. Problemet med detta är att pengarna inte används i den svenska ekonomin ens i dåliga tider, vilket minskar efterfrågan och skapar högre arbetslöshet. Just nu när det är sämre tider borde det vara naturligt att använda stora delar av detta överskott för att få fart på ekonomin och på så sätt ta sig snabbare ur krisen. Ett annat problem med att placera överskottet på börsen är att vid en finansiell kris minskar förmögenheten direkt eftersom börsen går ned då.
I dessa kristider med rekordhög arbetslöshet och stora behov av att klimatomställa Sverige finns det all anledning för finansministern att investera en stor del av detta överskott. Arbetslösheten skulle kunna minskas kraftigt genom att anställa arbetslösa bland annat i den offentlig sektorn. Behoven inom vård, skola och omsorg är stora, och personalen är ofta mycket ansträngd inom dessa sektorer. Kostnaden för att låta en arbetslös gå på a-kassa jämfört med att anställa personen i offentlig verksamhet är marginell. I synnerhet om man räknar med den samhälleliga kostnaden av människors utslagning och ohälsa på grund av arbetslösheten, liksom kostnader av ohälsa pga orimliga arbetsvillkor. Om vi skulle anställa tex 100.000 arbetslösa skulle det kosta ca 5 miljarder kronor mer per år jämfört med att de fortsätter gå arbetslösa.
När det gäller att ställa om till ett mer klimatvänligt Sverige finns det många olika investeringar som överskottet skulle kunna användas till, alltifrån utbyggd kollektivtrafik till satsningar på förnyelsebar energi. Om man investerade 100 miljarder kronor i solceller skulle det motsvara elen från 2-3 stora kolkraftverk. Solceller är dessutom lönsamma vilket innebär att investeringen är återbetald på ca 20 år.
Vad tycker då regeringen och det största oppositionspartiet i denna fråga? När finansminister Anders Borg presenterade budgetpropositionen tidigare i höst talade han mycket om att ta ansvar för Sverige i dessa kristider. Att ta ansvar innebär enligt Borg att det endast finns 15 miljarder kronor i reformutrymme för 2012 vilket är försumbart jämfört med överskottet på 760 miljarder.
Socialdemokraterna gör samma bedömning som regeringen enligt deras ekonomiske talespersom Tommy Waidelich. I ett läge där Socialdemokraterna länge har haft svårt att presentera ett konkret, offensivt alternativ till regeringens politik skulle de kunna återta initiativet genom att lova att man kommer investera delar av överskottet i offentliga jobb. I stället för att som nu framstå som en blek skugga av regeringen, skulle Socialdemokraterna kunna gå till val 2014 med ett löfte om att få fart på ekonomin, minska arbetslösheten och klimatomställa Sverige.
Hur ska man få de obildbara politikerna att begripa att ett land inte kan spara genom att lägga pengar på hög. Det enda sättet ett land kan spara på är att investera i produktiv förmåga. Wigforss och hans generation begrep, men deras förståelse verkar utdöd idag.
Ska vi investera i en lättläst version i Har vi råd att arbeta, med bilder och förklaringar av alla ord på längre än två stavelser?
Om man tänker affärsmässigt är det väl smartast att investera och köpa upp resurser när det är lågkonjunktur och priserna nedtryckta om man har projekt som i något avseende är lönsamma? Det är ju till och med rekordbilligt för staten att LÅNA upp pengar nu om man tycker det är intressant (fast med egen valuta kan man lika gärna skapa pengarna själv, kostnadsfritt). Fast om politikerna enligt Jan W är obildbara kanske det inte ens är idé att försöka tala om det för dem?